• Mongolian
  • English (UK)

МИНЖ ЦАГИЙН ХУВААРИЙГ НАРИЙН БАРИМТАЛДАГ АМЬТАН

Нийслэлд үйл ажиллагаа явуулдаг     малын эмч бидэнд өдөр тутам төрөл бүрийн мал, амьтанд урьдчилан сэргийлэх үзлэг шинжилгээ, оношлогоо, эмчилгээ хийлгэх, зөвлөгөө авах, тусламж үйлчилгээ хүсэх иргэд, аж ахуй нэгжийн тоо  нэмэгдэж, үйлчлүүлэгчид нь ашиг сонирхолоороо олон төрлийн амьтныг тэжээж, өсгөж, үржүүлэх болсон нь  мал эмнэлгийн үйлчлэх хүрээ   өдрөөс өдөрт улам  нэмэгдэж,  тэдэнд үзүүлэх мэргэжлийн тусламж үйлчилгээ улам нарийсч, чанартай хүртээмжтэй байхыг биднээс шаардах болсон.

УЛААНБААТАР ХОТ ОРЧИМД НОХОЙНООС ХҮНД ДАМЖИН ХАЛДВАРЛАДАГ ЗООНОЗ ӨВЧНИЙ ТАНДАЛТ ШИНЖИЛГЭЭНИЙ ДҮН

Товчлол: Улаанбаатар хотын Сонгинохайрхан дүүргийн нутаг дэвсгэрт байгаа нохойнд шинжилгээ хийхэд бруцеллёзын болон галзуу өвчний халдваргүй байлаа . Харин шимэгч хорхойн шинжилгээгээр туузан хорхойн болон кокцидозын өндөг тус тус илэрсэн.

Түлхүүр үг: Нохой, тандалт шинжилгээ, бруцеллёз, галзуу, шимэгч хорхой

ШУВУУНЫ АЖ АХУЙН ҮҮСЭЛ ХӨГЖИЛ, ӨНӨӨГИЙН БАЙДАЛ

Монголчууд 13-р зууны үеэс тахиаг гэршүүлэн тэжээж өндөг, махыг нь хүнсэндээ хэрэглэж байсан тухай түүхэн эх сурвалжуудад тэмдэглэсэн байдаг.

Тухайн үед ихэс дээдэс, гадны зочид төлөөлөгчид л өндөгийг хэрэглэдэг байсан байна.18 дугаар зууны сүүлч 19-р зууны эхэн үеэс иргэд, өрхийн аж ахуйн хэлбэрээр нутгийн тахиаг өсгөн үржүүлж, хүнсэндээ хэрэглэж эхэлсэн байдаг.