• Mongolian
  • English (UK)

ХҮН, АМЬТНЫ ГАЛЗУУ ӨВЧИН

ГАЛЗУУ ӨВЧИН

   Галзуу бол амьтан ба хүнд хавьталаао халдаж маш түргэн явцтай, үхэлд хүргэдэг вирүсийн гаралтай өвчин.
Нохой, муур, үхэр, адуу, тэмээ, хонь, ямаа, гахай зэрэг гэрийн амьтад чоно, үнэг, хярс, дорго, буга зэрэг зэрлэг амьтад галзуугийн вирүст мэдрэмтгий.
Энэ өвчин хүнд халддагт гол аюул нь оршдог.
  Галзуугийн вирүс дэлхийн бараг бүх оронд илэрдэг. Зөвхөн Япон, Австрали зэрэг цөөхөн арал дээр л байдаггүй.
Галзуугийн вирүс яаж халддаг вэ.
Энэ өвчнийг үүсгэгч вирүс шүлсэнд агуулагддаг бөгөөд галзуурсан амьтанд хазуулснаас халдвар дамждаг. Хазуулснаас үүссэн шархаар дамжин шүлсэн дэх вирүс биед нэвтэрнэ.
Галзуу амьтны сарвуу, хумсанд наалдсан шүлснээс самардсан шархаар дамжин халдаж бас болно. Энэ вирүс мэдрэлийн судлаар дамжин тархинд хүрч маш түргэн үрждэг. Эндээс вирүс шүлсний булчирхай руу дамжина.

МИНЖ ЦАГИЙН ХУВААРИЙГ НАРИЙН БАРИМТАЛДАГ АМЬТАН

Нийслэлд үйл ажиллагаа явуулдаг     малын эмч бидэнд өдөр тутам төрөл бүрийн мал, амьтанд урьдчилан сэргийлэх үзлэг шинжилгээ, оношлогоо, эмчилгээ хийлгэх, зөвлөгөө авах, тусламж үйлчилгээ хүсэх иргэд, аж ахуй нэгжийн тоо  нэмэгдэж, үйлчлүүлэгчид нь ашиг сонирхолоороо олон төрлийн амьтныг тэжээж, өсгөж, үржүүлэх болсон нь  мал эмнэлгийн үйлчлэх хүрээ   өдрөөс өдөрт улам  нэмэгдэж,  тэдэнд үзүүлэх мэргэжлийн тусламж үйлчилгээ улам нарийсч, чанартай хүртээмжтэй байхыг биднээс шаардах болсон.

УЛААНБААТАР ХОТ ОРЧИМД НОХОЙНООС ХҮНД ДАМЖИН ХАЛДВАРЛАДАГ ЗООНОЗ ӨВЧНИЙ ТАНДАЛТ ШИНЖИЛГЭЭНИЙ ДҮН

Товчлол: Улаанбаатар хотын Сонгинохайрхан дүүргийн нутаг дэвсгэрт байгаа нохойнд шинжилгээ хийхэд бруцеллёзын болон галзуу өвчний халдваргүй байлаа . Харин шимэгч хорхойн шинжилгээгээр туузан хорхойн болон кокцидозын өндөг тус тус илэрсэн.

Түлхүүр үг: Нохой, тандалт шинжилгээ, бруцеллёз, галзуу, шимэгч хорхой

ШУВУУНЫ АЖ АХУЙН ҮҮСЭЛ ХӨГЖИЛ, ӨНӨӨГИЙН БАЙДАЛ

Монголчууд 13-р зууны үеэс тахиаг гэршүүлэн тэжээж өндөг, махыг нь хүнсэндээ хэрэглэж байсан тухай түүхэн эх сурвалжуудад тэмдэглэсэн байдаг.

Тухайн үед ихэс дээдэс, гадны зочид төлөөлөгчид л өндөгийг хэрэглэдэг байсан байна.18 дугаар зууны сүүлч 19-р зууны эхэн үеэс иргэд, өрхийн аж ахуйн хэлбэрээр нутгийн тахиаг өсгөн үржүүлж, хүнсэндээ хэрэглэж эхэлсэн байдаг.